Forum ŚFiNiA Strona Główna ŚFiNiA
ŚFiNiA - Światopoglądowe, Filozoficzne, Naukowe i Artystyczne forum - bez cenzury, regulamin promuje racjonalną i rzeczową dyskusję i ułatwia ucinanie demagogii. Forum założone przez Wuja Zbója.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pytania dla Kubusia (Fiklit CIV)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 28, 29, 30  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ŚFiNiA Strona Główna -> Metodologia / Forum Kubusia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal3006
Opiekun Forum Kubusia



Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 22490
Przeczytał: 34 tematy

Skąd: z innego Wszechświata
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:48, 11 Cze 2014    Temat postu:

malaavi napisał:
Napisałem ci 23 punkty zawierające dużo uwag odnośnie nieścisłości stosowanych pojęć.
To, co napisałeś, jest bezwartościowe. Nie leżało obok matematyki ścisłej.
Miałeś po znalezieniu takich nieścisłości zrezygnować z AK, a ty po prostu ominąłeś cały tekst. Po prostu ominąłeś cały tekst.
Zatem skoro nie masz ochoty rozmawiać, a tylko głosić bełkot, dołączam do tych, którzy cię mają za oszołoma. Koniec moich starań. To ty nie odpowiadasz na pytania, nie ja.

Nic nie ominąłem, daję słowo że zajmę się każdym z twoich 23 punktów i udowodnię że nigdzie nie nasz racji, że piszesz idiotyzmy na temat AK, której nie rozumiesz.

Na razie zastopowałem na punkcie 5, bo zrozumienie iż znaczek ~~> to legalny operator algebry Boole'a jest kluczowe dla logiki matematycznej.

Oczywiście matematycznie zachodzi tożsamość:
~~> = kwantyfikator mały

To jest jedyny w 100% wspólny punkt AK i logiki Ziemian - tylko i wyłącznie tą definicję mamy identyczną.

Pytanie fundamentalne:
Czy umiesz tworzyć wszystkie możliwe równania algebry Boole'a z dowolnej tabeli zero-jedynkowej?
TAK/NIE

Nie jest wstydem powiedzieć:
Nie rozumiem
bo żaden Ziemianin tego nie rozumie.

Wstyd i hańba to krzyczenie z góry:
Równania algebry Boole'a to bełkot (to właśnie robisz) - gówno mnie obchodzi skąd się biorą i co rzeczywiście znaczą.


Ostatnio zmieniony przez rafal3006 dnia Śro 21:58, 11 Cze 2014, w całości zmieniany 5 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malaavi




Dołączył: 06 Sie 2011
Posty: 930
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:57, 11 Cze 2014    Temat postu:

Czekam aż się odniesiesz. Wstyd to AK, nie jej zasadne krytykowanie.

I do Boole'a nic nie mam. To matematyk, który jak wszyscy matematycy by wyśmiał AK.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal3006
Opiekun Forum Kubusia



Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 22490
Przeczytał: 34 tematy

Skąd: z innego Wszechświata
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:03, 11 Cze 2014    Temat postu:

Odniosę sie do wszystkich twoich 23 punktów, na razie utknęliśmy na punkcie 5 - nie z mojej winy, tylko z Twojej.

Czyżbyś uważał że algebra Boole'a to wyłącznie tabele zero-jedynkowe, natomiast równania algebry Boole'a to już nie jest algebra Boole'a?

Ciekawe co na to Zefciu?

Pytanie fundamentalne:
Czy umiesz tworzyć wszystkie możliwe równania algebry Boole'a z dowolnej tabeli zero-jedynkowej?
TAK/NIE

Nie jest wstydem powiedzieć:
Nie rozumiem
bo żaden Ziemianin tego nie rozumie.


Ostatnio zmieniony przez rafal3006 dnia Śro 22:04, 11 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malaavi




Dołączył: 06 Sie 2011
Posty: 930
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:07, 11 Cze 2014    Temat postu:

Ja nie utknąłem na żadnym punkcie.
W 5. wyraziłem zdziwienie, że stosujesz niesymetryczny symbol dla symetrycznej relacji, jednak napisałem, że nie mam z tym problemu. Reszta twojej odpowiedzi jest nie na temat. Nie będę czytał, choćbyś sto razy wkopiował. Odnieś się do tego, o co pytam. Zabawy w kopiowanie zostaw dla pięciolatków.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal3006
Opiekun Forum Kubusia



Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 22490
Przeczytał: 34 tematy

Skąd: z innego Wszechświata
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:42, 11 Cze 2014    Temat postu:

W implikacji ten znaczek ~~> jest kierunkowy, mimo ze argumenty są tu przemienne. Na podstawie wektora ~~> zawsze mamy poprzednik, na strzałce zawsze następnik.
Jeśli zwierzę ma cztery łapy to może ~~> nie być psem
4L~~>~P = ~P<~~ 4L = 4L*~P =1 bo słoń

malaavi napisał:
5.
Przyjmuję do wiadomości, że A=>B będzie oznaczać zawieranie się zbioru A w zbiorze B, czyli każdy element zbioru A ma być elementem zbioru B

ok.
Darujmy sobie chwilowo absolutnie fundamentalną umiejętność tworzenia wszystkich możliwych równań logicznych z dowolnej tabeli zero-jedynkowej.
Bez tej umiejętności nie masz najmniejszych szans na zrozumienie AK, dlatego nie mogę odpuścić, wkrótce wrócimy do tego.
Na razie idźmy dalej.

Bez potrzeby zmieniasz standardowe p i q na A i B.

Kiedy zdanie p=>q ma wartość logiczną 1?
czyli kiedy zdanie:
Zbiór p na pewno => zawiera się w zbiorze q ma wartość logiczną 1

Odpowiedź:
Wtedy i tylko wtedy gdy spełniona jest definicja znaczka =>:
=> - zbiór na podstawie wektora zawiera się w zbiorze wskazywanym przez strzałkę wektora =>

Załóżmy na początek że zbiory p i q nie są tożsame (p#q)
Oczywistym jest że aby rozstrzygnąć czy zbiór p zawiera się w q badamy koniunkcję zbiorów p i q.
p=>q = p*q =p
Jest oczywistym że p zawiera się => w q wtedy i tylko wtedy gdy w zbiorach zachodzi:
p*q =p
Zatem wtedy i tylko wtedy zdanie p=>q będzie prawdziwe.
p=>q =1
oczywiście pełny zapis w zbiorach jest tu taki:
p=>q = p*q =p =1

Czy się z tym zgadzasz?
TAK/NIE

Czy coś ci się nie podoba w tym zapisie:
p=>q = p*q =p =1
Czy widzisz tu najmniejszą sprzeczność?


Ostatnio zmieniony przez rafal3006 dnia Czw 0:55, 12 Cze 2014, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malaavi




Dołączył: 06 Sie 2011
Posty: 930
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 7:41, 12 Cze 2014    Temat postu:

"Bez potrzeby zmieniasz standardowe p i q na A i B."

Bez potrzeby ty zmieniasz całą symbolikę działań na zbiorach i na zdaniach, przy tym mieszasz jedno z drugim. Przy tym jeśli nie umiesz traktować naturalnie A,B to jesteś przygłup, dureń na poziomie podgimnazjalnym.

"Kiedy zdanie p=>q ma wartość logiczną 1?"
Gdy p zawiera się w q, gdzie p,q to ZBIORY. Przy tym kładziesz pewne ograniczenia, p nie może być pusty dla przykładu.

"Odpowiedź:
Wtedy i tylko wtedy gdy spełniona jest definicja znaczka =>: "

Nie :) Zbiór się zawiera w drugim gdy się w nim zawiera. Definicję znaczka zbiory pierdolą tak samo jak ludzie, bo AK, jest bezwartościowa. ;)

W dalszej części stosujesz w sposób SPRZECZNY symbol =
O czym pisałem wcześniej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zefciu




Dołączył: 09 Cze 2014
Posty: 135
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 7:53, 12 Cze 2014    Temat postu:

Kubuś czemu offtopujesz? Masz zamiar odpowiedzieć na pytania, czy nie?

Ale przyznam, że jak przeczytałem o "twierdzeniu Pytona", to się uśmiałem. Jeśli kogoś zastanawia, skąd ten "Pyton" (którego wszak w Stumilowym Lesie nie było), to odpowiem. Otóż kiedyś powiedziałem Kubusiowi, że w języku Python istnieje funkcja bool(), która przypisuje każdemu obiektowi wartość logiczną. Ta funkcja zwraca False dla zbiorów pustych, a dla niepustych - True. Kubuś przez chwilę usiłował twierdzić, że najwyraźniej Guido van Rossum posługuje się NTI...


Ostatnio zmieniony przez zefciu dnia Czw 7:54, 12 Cze 2014, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malaavi




Dołączył: 06 Sie 2011
Posty: 930
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 8:25, 12 Cze 2014    Temat postu:

zefciu napisał:
Kubuś czemu offtopujesz? Masz zamiar odpowiedzieć na pytania, czy nie?

Ale przyznam, że jak przeczytałem o "twierdzeniu Pytona", to się uśmiałem. Jeśli kogoś zastanawia, skąd ten "Pyton" (którego wszak w Stumilowym Lesie nie było), to odpowiem. Otóż kiedyś powiedziałem Kubusiowi, że w języku Python istnieje funkcja bool(), która przypisuje każdemu obiektowi wartość logiczną. Ta funkcja zwraca False dla zbiorów pustych, a dla niepustych - True. Kubuś przez chwilę usiłował twierdzić, że najwyraźniej Guido van Rossum posługuje się NTI...


Widziałem. To Twoja wina.

Ale Kubuś nie ogarnia, co to bijekcja i że jeśli pustemu przyporządkowuje 0, to jeszcze jest ok, ale jeśli każdemu niepustemu 1 i pisze znaki równości
A=1=B
to mu wychodzi nieodmiennie
A=B
Choć tak daleko sam nie zaszedł. Do bani! Na przestrzeni lat mu co najmniej kilka osób dało wskazówki, gdzie się coś robi i on wierzy teraz, że sam to robi. Powołuje mi się na Boole'a, na programistów.

Nikt się nie założył, że nie odpowie :( miałbym herbatę
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal3006
Opiekun Forum Kubusia



Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 22490
Przeczytał: 34 tematy

Skąd: z innego Wszechświata
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 8:33, 12 Cze 2014    Temat postu:

malaavi napisał:
"Bez potrzeby zmieniasz standardowe p i q na A i B."

Bez potrzeby ty zmieniasz całą symbolikę działań na zbiorach i na zdaniach, przy tym mieszasz jedno z drugim. Przy tym jeśli nie umiesz traktować naturalnie A,B to jesteś przygłup, dureń na poziomie podgimnazjalnym.

"Kiedy zdanie p=>q ma wartość logiczną 1?"
Gdy p zawiera się w q, gdzie p,q to ZBIORY. Przy tym kładziesz pewne ograniczenia, p nie może być pusty dla przykładu.

"Odpowiedź:
Wtedy i tylko wtedy gdy spełniona jest definicja znaczka =>: "

Nie :) Zbiór się zawiera w drugim gdy się w nim zawiera. Definicję znaczka zbiory pierdolą tak samo jak ludzie, bo AK, jest bezwartościowa. ;)

W dalszej części stosujesz w sposób SPRZECZNY symbol =
O czym pisałem wcześniej.

NIE!
Kładę ograniczenia już na wstępie zakładając że zbiory p i q są różne (p#q) oraz że zbiór p zawiera się w q.
(Zbiór pusty też na razie pomijam)

Definicja znaczka =>:
=> - zbiór na podstawie wektora => zawiera się w zbiorze wskazywanym przez strzałkę wektora =>

Wypowiadam zdanie:
Zbiór p zawiera się w zbiorze q
p=>q
... i pytam:
Kiedy to zdanie będzie prawdziwe?
A: p=>q =1
Odpowiedź na to pytanie uzyskam badając koniunkcję zbiorów:
B: p=>q = p*q =p
Zdanie p=>q będzie prawdziwe wtedy i tylko wtedy gdy w zbiorach otrzymam dokładnie to co wyżej.
Łącząc A i B otrzymuję:
p=>q = p*q =p =1

Oczywiście przy założeniu wytłuszczonym (plus reszta) otrzymuję:
q=>p = q*p=p
Stąd:
q=>p =0!
Bo definicja znaczka => nie jest tu spełniona. Zbiór q zawiera w sobie zbiór p, definicja znaczka => nie jest tu spełniona, stąd w wyniku 0!

Co ci się tu nie podoba ze znakiem tożsamości?
Ten przypadek jest precyzyjnie opisany.
Zaproponuj tu swój opis w formalnych symbolach matematycznych.
Potrafisz?
Czekam.

P.S.
Definicja implikacji prostej w AK:
p=>q = ~p~>~q
Definicja tożsama:
(p=>q)*(p#q)
Zbiór p zawiera się w zbiorze q i nie jest tożsamy ze zbiorem q

To jest dokładnie ten przypadek o którym dyskutujemy!

Chcę abyś zaproponował konkurencyjny zapis formalny, skoro mój ci się nie podoba.


Ostatnio zmieniony przez rafal3006 dnia Czw 8:37, 12 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malaavi




Dołączył: 06 Sie 2011
Posty: 930
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 8:36, 12 Cze 2014    Temat postu:

Zadałem dawno temu pytanie, co niby znaczy
=

Wciąż nie ma odpowiedzi.
Jeśli to równość, to AK jest sprzeczna.


Ostatnio zmieniony przez malaavi dnia Czw 8:38, 12 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zefciu




Dołączył: 09 Cze 2014
Posty: 135
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 8:55, 12 Cze 2014    Temat postu:

rafal3006 napisał:
"Kiedy zdanie p=>q ma wartość logiczną 1?"
Gdy p zawiera się w q, gdzie p,q to ZBIORY. Przy tym kładziesz pewne ograniczenia, p nie może być pusty dla przykładu.
Ponieważ jednak unikasz odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób przekształcamy zdania na zbiory, to powyższe zdanie nie ma znaczenia. Bo p i q to zdania, a nie zbiory.

Czyli poprawnie pisząc - próbujesz Kubusiu przepchnąć coś takiego:

Zdanie:

p => q

Jest prawdziwe, gdy:

F(p) ⊂ F(q)

Problem w tym, że nie podajesz, czym jest ta tajemnicza funkcja F. A tego tyczy się jedno z moich pytań.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malaavi




Dołączył: 06 Sie 2011
Posty: 930
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 9:00, 12 Cze 2014    Temat postu:

zefciu napisał:

Problem w tym, że nie podajesz, czym jest ta tajemnicza funkcja F. A tego tyczy się jedno z moich pytań.


zefciu, a wyobrażasz sobie definicję relacji na gruncie AK? Funkcji? Bijekcji? Przestrzeni wektorowej? Weź mu nie motaj, bo jak zacznie definiować funkcje bez wiedzy, co to =, to już po rozmowie. Zasypie cytatami i strolluje doszczętnie. :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal3006
Opiekun Forum Kubusia



Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 22490
Przeczytał: 34 tematy

Skąd: z innego Wszechświata
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 9:11, 12 Cze 2014    Temat postu:

malaavi napisał:
Zadałem dawno temu pytanie, co niby znaczy
=

Wciąż nie ma odpowiedzi.
Jeśli to równość, to AK jest sprzeczna.

Weźmy to samo na przykładzie ze świata fizycznego.

Definicja znaczka =>:
=> - zbiór na podstawie wektora => zawiera się w zbiorze wskazywanym przez strzałkę wektora =>

Wypowiadam zdanie:
A.
Zbiór P8 zawiera się => w zbiorze P2
P8=>P2
Zadaję pytanie:
Kiedy zdanie A będzie prawdziwe?
Odpowiedź:
Zdanie P8=>P2 będzie prawdziwe wtedy i tylko wtedy gdy zbiór P8 zawiera się w zbiorze P2
Jak to udowodnić?
Oczywiście badając koniunkcję zbiorów:
B: P8=>P2 = P8*P2 = P8
To P8 w wyniku jest dowodem, że P8 zawiera się => w P2
Jak zapisać matematycznie że zdanie A jest prawdziwe?
W AK zapisujemy tak:
C: P8=>P2 =1
gdzie:
= - znak podstawienia (rzecz doskonale znana każdemu programiście)

Oczywiście wolno mi na mocy B i C zapisać:
D: P8=>P2 = P8*P2 = P8 =1

Jest oczywistym, że po zamianie argumentów zdanie D będzie fałszywe:
E: P2=>P8 = P2*P8 = P8 =0!
Definicja znaczka => nie jest tu spełniona bo zbiór P2 nie zawiera sie w zbiorze P8 (jest odwrotnie), stąd fałszywość zdania E.


KONIEC!
Poproszę cie teraz malaavi o opisanie matematycznymi symbolami przypadków A, B, C, D i E w twojej logice. Oczywiście zapomnij o moich używaj swoje, tylko mi nie mów że nie wolno mi wypowiadać zdania A bo to rozwala logikę malaaviego.

Jeśli stwierdzisz że się nie da to tym samym stwierdzisz:
Moja logika nie nadaje się do opisu otaczającej mnie rzeczywistości.


Ostatnio zmieniony przez rafal3006 dnia Czw 9:21, 12 Cze 2014, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zefciu




Dołączył: 09 Cze 2014
Posty: 135
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 9:18, 12 Cze 2014    Temat postu:

rafal3006 napisał:
Weźmy to samo na przykładzie ze świata fizycznego.
Napisałem wyraźnie, że nie ma być "na przykładzie".

Bo ja mogę sobie np. postulować:
zefciu: każde zdanie można przekształcić na równanie arytmetyczne
Kubuś: A jak?
zefciu: Ano na przykład zdanie "jak mam dwa jabłka i kupię dwa jabłka to będę miał cztery jabłka" przekształcam na równanie "2 + 2 = 4"

Tylko co po takim przykładzie?

Może inaczej, Twoje ukochane zdanie:

"Jeśli jutro będzie padać, to otworzę parasol"

Opisz mi to przypomocy zbiorów.

Cytat:
C: P8=>P2 =1
gdzie:
= - znak podstawienia (rzecz doskonale znana każdemu programiście)

I od razu widać, że Kubuś kłamie mówiąc o swoim doświadczeniu informatycznym. Nie można podstawiać do dowolnego wyrażenia. Owszem - coś podobnego może przejść w językach funkcyjnych, ale to nie jest podstawienie, tylko definicja funkcji.


Ostatnio zmieniony przez zefciu dnia Czw 9:21, 12 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal3006
Opiekun Forum Kubusia



Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 22490
Przeczytał: 34 tematy

Skąd: z innego Wszechświata
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 9:27, 12 Cze 2014    Temat postu:

zefciu napisał:

Cytat:
C: P8=>P2 =1
gdzie:
= - znak podstawienia (rzecz doskonale znana każdemu programiście)

I od razu widać, że Kubuś kłamie mówiąc o swoim doświadczeniu informatycznym. Nie można podstawiać do dowolnego wyrażenia. Owszem - coś podobnego może przejść w językach funkcyjnych, ale to nie jest podstawienie, tylko definicja funkcji.

Bzdury pleciesz.
W asemblerze deklaruje sobie:
p=>q - zmienna binarna
Badam koniunkcję zbiorów:
P8*P2 =P8
Oczywiście jest to dowodem że zbiór P8 zawiera się w zbiorze P2
Ustawiam zmienną binarną na wartość 1
P8=>P2 =1
cnd
Jeśli w twoim języku programowania nie wolno tego robić to przejdź na Ferrari wśród języków programowania - asembler.

P.S.
Czekam na odpowiedź Malaaviego, niech zaproponuje lepszą symbolikę opisującą otaczający go świat FIZYCZNY!


Ostatnio zmieniony przez rafal3006 dnia Czw 9:29, 12 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malaavi




Dołączył: 06 Sie 2011
Posty: 930
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 9:29, 12 Cze 2014    Temat postu:

"Badam koniunkcję zbiorów:
P8*P2 =P8"

Moim zdaniem pisałeś, że = oznacza podstawienie, jak w programowaniu. Czyli nic nie badasz, ale dziwnej zmiennej P8*P2 podstawiasz wartość zmiennej P8. ;)

Chyba że podstawienie ma pierwszeństwo nad mnożeniem, wówczas zmiennej P2 podstawiasz P8, czyli mnożysz P8 przez P8 i NIC nie robisz z wynikiem :)


Ostatnio zmieniony przez malaavi dnia Czw 9:35, 12 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal3006
Opiekun Forum Kubusia



Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 22490
Przeczytał: 34 tematy

Skąd: z innego Wszechświata
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 9:35, 12 Cze 2014    Temat postu:

malaavi napisał:
"Badam koniunkcję zbiorów:
P8*P2 =P8"

Moim zdaniem pisałeś, że = oznacza podstawienie, jak w programowaniu. Czyli nic nie badasz, ale dziwnej zmiennej P8*P2 podstawiasz wartość zmiennej P8. ;)

Dopisałem ci w poście wyżej o co tu chodzi - chyba się minęliśmy.
W asemblerze deklaruję sobie:
P8*P2 - wynik koniunkcji zbiorów
Podstawiam "=":
P8*P2 = P8

W praktyce na wejściu procedury badającej koniunkcję zbiorów p*q ustawiasz:
p=P8
q=P2
Wywołujesz procedurę otrzymując zwrotnie:
p*q = P8

Proste jak cep

Kurde!
Przecież totalnie nie o to cie prosiłem!
Zapomnij o moich symbolach, wszelkich!

Opisz mi symbolami z twojej logiki cały ten post:
http://www.sfinia.fora.pl/forum-kubusia,12/pytania-dla-kubusia,7143-25.html#209170

Czyli zapisz symbolicznie wszystkie przypadki A,B,C i D!

Jeśli twierdzisz że się nie da to będzie to oznaczało iż twoja logika to tylko sztuka dla sztuki, z zerowym związkiem z fizyczną rzeczywistością.

Czekam z niecierpliwością.

Kubuś


Ostatnio zmieniony przez rafal3006 dnia Czw 9:40, 12 Cze 2014, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malaavi




Dołączył: 06 Sie 2011
Posty: 930
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 9:36, 12 Cze 2014    Temat postu:

Odpowiesz na moje pytania, to będziemy rozmawiać. :) Nie odpowiesz, to sobie pogadamy o autyzmie. Jesteś autystyczny?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zefciu




Dołączył: 09 Cze 2014
Posty: 135
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 9:39, 12 Cze 2014    Temat postu:

rafal3006 napisał:
p=>q - zmienna binarna
A nie łaskaw tak nazywać zmienne po ludzku? Umieszczanie w nazwie zmiennej znaków specjalnych "trochę" myli.

Oczywiście nadal nie odpowiedziałeś na pytanie:

Jak przekształcić zdanie "Jeśli jutro będzie padać, to otworzę parasol" na działanie na zbiorach?

NB. Ja mam na to pomysł, ale ten pomysł Ci się nie spodoba, bo nie ratuje on od "jeśli kapusta jest niebieska to kwadrat jest kołem".


Ostatnio zmieniony przez zefciu dnia Czw 9:40, 12 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal3006
Opiekun Forum Kubusia



Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 22490
Przeczytał: 34 tematy

Skąd: z innego Wszechświata
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 9:48, 12 Cze 2014    Temat postu:

malaavi napisał:
Odpowiesz na moje pytania, to będziemy rozmawiać. :) Nie odpowiesz, to sobie pogadamy o autyzmie. Jesteś autystyczny?

No przecież odpowiadam, zatrzymaliśmy się na kolejnym, absolutnie kluczowym dla logiki problemie tzn.
Czy twoja logika potrafi opisywać symbolicznie otaczającą cię rzeczywistość?

rafal3006 napisał:

Kurde!
Przecież totalnie nie o to cie prosiłem!
Zapomnij o moich symbolach, wszelkich!

Opisz mi symbolami z twojej logiki cały ten post:
http://www.sfinia.fora.pl/forum-kubusia,12/pytania-dla-kubusia,7143-25.html#209170

Czyli zapisz symbolicznie wszystkie przypadki A,B,C i D!

Jeśli twierdzisz że się nie da to będzie to oznaczało iż twoja logika to tylko sztuka dla sztuki, z zerowym związkiem z fizyczną rzeczywistością.

Czekam z niecierpliwością.

Kubuś

Poproszę o odpowiedź na temat.

Oczywiście możesz napisać:
W mojej logice nie da się tego matematycznie opisać

Wniosek:
Miejsce logiki malaaviego jest w koszu na śmieci.

Na miły Bóg, ratuj swoją logikę!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malaavi




Dołączył: 06 Sie 2011
Posty: 930
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 10:12, 12 Cze 2014    Temat postu:

:) Odpowiedz na moje pytania, a pogadamy dalej. Nie odpowiadasz. Zadajesz własne.

Na razie proszę o opis użycia =

Bo jeśli używasz = jako przypisania, to nigdy nic nie sprawdzasz, zawsze tylko przypisujesz zmiennym wartości. Czyli nie stworzyłeś logiki, a algorytm przypisywania zmiennym wartości bez sensu. :)

Bez opisania znaku =, który ciągle stosujesz w sposób sprzeczny, nie pójdziemy dalej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal3006
Opiekun Forum Kubusia



Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 22490
Przeczytał: 34 tematy

Skąd: z innego Wszechświata
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 10:39, 12 Cze 2014    Temat postu:

malaavi napisał:
:) Odpowiedz na moje pytania, a pogadamy dalej. Nie odpowiadasz. Zadajesz własne.

Na razie proszę o opis użycia =

Bo jeśli używasz = jako przypisania, to nigdy nic nie sprawdzasz, zawsze tylko przypisujesz zmiennym wartości. Czyli nie stworzyłeś logiki, a algorytm przypisywania zmiennym wartości bez sensu. :)

Bez opisania znaku =, który ciągle stosujesz w sposób sprzeczny, nie pójdziemy dalej.

Od razu widać że masz zerowe pojecie w programowaniu komputerów.

Jak należy rozumieć zapis z AK:
P8=>P2 = P8*P2 = P8 =1
I.
Zapis:
P8=>P2
informuje precyzyjnie o co nam chodzi, chodzi nam o zbadanie czy P8 zawiera się => w P2
II.
Aby to rozstrzygnąć musimy wywołać procedurę iloczynu logicznego zbiorów p*q
Podstawiamy:
p=P8
q=P2
wywołujemy procedurę otrzymując zwrotnie:
p*q = P8
czyli na wyjściu mamy:
p*q = P8*P2 - zmienna pod którą zapisany jest wynik koniunkcji zbiorów P8*P2
P8*P2 =P8
III.
Oczywiście to jest dowód prawdziwości zdania:
P8=>P2 =1

Na podstawie I, II i III zapisuję:
P8=>P2 = P8*P2 = P8 =1
To jest zapis złożony, język programowania komputerów, który należy rozumieć dokładnie tak jak to zapisałem wyżej w I, II i III.

malaavi napisał:

Bez opisania znaku =, który ciągle stosujesz w sposób sprzeczny, nie pójdziemy dalej.

Nie ma tu żadnej sprzeczności czego dowód wyżej.
Nic na to nie poradzę że nigdy nie napisałeś ani jednej linijki programu komputerowego.

Dalej czekam na alternatywny opis powyższego w twojej logice!

rafal3006 napisał:

Kurde!
Przecież totalnie nie o to cie prosiłem!
Zapomnij o moich symbolach, wszelkich!

Opisz mi symbolami z twojej logiki cały ten post:
http://www.sfinia.fora.pl/forum-kubusia,12/pytania-dla-kubusia,7143-25.html#209170

Czyli zapisz symbolicznie wszystkie przypadki A,B,C i D!

Jeśli twierdzisz że się nie da to będzie to oznaczało iż twoja logika to tylko sztuka dla sztuki, z zerowym związkiem z fizyczną rzeczywistością.

Czekam z niecierpliwością.

Kubuś

Poproszę o odpowiedź na temat.

Oczywiście możesz napisać:
W mojej logice nie da się tego matematycznie opisać

Wniosek:
Miejsce logiki malaaviego jest w koszu na śmieci.

Na miły Bóg, ratuj swoją logikę!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zefciu




Dołączył: 09 Cze 2014
Posty: 135
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 10:55, 12 Cze 2014    Temat postu:

Przypominam, że zanim Kubuś nie odpowie na pytanie:
Jak przekształcić dowolne zdanie na zbiór
Lub choćby na słabsze:
Jak przekształcić zdanie "Jeśli jutro będzie padać, to otworzę parasol" na działanie na zbiorach?
Wszystko co pisze jest bełkotem. Najpierw bierze zdania, a potem nagle mówi, że to zbiory. Mimo że po drodze nie czyni żadnego explicite przekształcenia.

Pytania kolejne:


  • Czy symbol "=" zawsze oznacza u Ciebie przypisanie?
  • Czy przypisanie mamy rozumieć tak jak w językach imperatywnych, czy tak jak w funkcyjnych?
  • Jak rozpoznać, co jest u Ciebie zmienną, a co wyrażeniem (skoroi p=>q to zmienna, okazuje się, że to nietrywialne).


Cytat:
Od razu widać że masz zerowe pojecie w programowaniu komputerów.
To ciekawe, bo moim zdaniem malaavi właśnie zwrócił uwagę na to, że czym innym jest przypisanie, a czym innym równość. A jeszcze przypisanie też może być różne. Np. w języku haskell mamy:

= - symbol definicji stałej lub funkcji. Po lewej stronie może być wyrażenie z funkcją, którą definiujemy.
== - operator równości
<- - symbol przypisania w pseudoimperatywnych konstrukcjach "do" - tutaj po lewej nie może być wyrażenia

Ty stosujesz symbo "=" jako właściwie wszystko jednocześnie.


Ostatnio zmieniony przez zefciu dnia Czw 11:12, 12 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fiklit




Dołączył: 24 Wrz 2012
Posty: 3760
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 11:05, 12 Cze 2014    Temat postu:

Napisałem dużo programów w wielu językach programowania (różnych typów), Twój zapis nie przypomina niczego z czym się dotychczas spotkałem. Mógłbyś podać na jakim języku się wzorujesz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal3006
Opiekun Forum Kubusia



Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 22490
Przeczytał: 34 tematy

Skąd: z innego Wszechświata
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 11:07, 12 Cze 2014    Temat postu:

Zefciu, co ty taki w gorącej wodzie kąpany?
Na razie zajmujemy się 23 punktami malaaviego.
Z kolei u ciebie podejrzewam, że nigdy niczego nie napisałeś w symbolicznej algebrze Boole'a, czyli w języku asemblera.
Ty w swoich językach wysokiego poziomu widzisz procedury nie mając pojęcia jak jest ona fizycznie w języku asemblera zbudowana.

Twój opis procedury to:
p=>q
Zbadaj czy zbiór p zawiera się w q
Na wejściu ustawiasz:
p=P8
q=P2
Na wyjściu otrzymujesz zmienną binarną:
p=>q =1 - p zawiera się w q
p=>q =0 - p nie zawiera się q

Natomiast zapis z AK informuje jak ta procedura jest zbudowana:
p=>q = p*q =p =1
Po kolei masz tu kroki I, II i III opisane w moim poście wyżej.

Weź lepiej wspomóż malaaviego bo dostał kwadraturę koła chyba?

fiklit napisał:
Napisałem dużo programów w wielu językach programowania (różnych typów), Twój zapis nie przypomina niczego z czym się dotychczas spotkałem. Mógłbyś podać na jakim języku się wzorujesz?

Od 35 lat piszę programy wyłącznie w języku asemblera, czyli w symbolicznej algebrze Boole'a - to jedyny język programowania gdzie nikt nie nakłada na ciebie żadnych ograniczeń, ani sprzętowych, ani programowych - możesz absolutnie wszystko a nie tylko to co twórcy języka wysokiego poziomu X wydaje się że powinieneś był robić.

Języki wysokiego poziomu to krowiasta limuzyna w których możesz robić wyłącznie to, co twórcy języka wydaje się że powinieneś był robić. Asembler nie ma żadnych ograniczeń to Ferrari wśród języków programowania - jazda na pewno trochę trudniejsza ale daje satysfakcję 100% panowania nad tym co robisz.


Ostatnio zmieniony przez rafal3006 dnia Czw 11:14, 12 Cze 2014, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ŚFiNiA Strona Główna -> Metodologia / Forum Kubusia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 28, 29, 30  Następny
Strona 2 z 30

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin