Autor |
Wiadomość |
lucek |
Wysłany: Wto 17:59, 04 Sie 2020 Temat postu: |
|
a ja specjalnie dla kolegi Krowy, mam przepis na sałatkę świętokrzyską:
SAŁATKA ŚWIĘTOKRZYSKA (Z ŁĘKAWY)
PRZYGOTOWANIE
Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.
Ogórki obrać (można pozostawić miejscami paseczki zielonej skórki), przekroić wzdłuż na pół a następnie na grubsze półplasterki.
Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki.
Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce lub w 4 mniejszych, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Na wierzchu położyć plasterki sera feta. Posypać suszonym oregano i polać oliwą. Można doprawić solą, ale ser feta jest już dość słony.
SKŁADNIKI:
2 pomidory
4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
1/2 czerwonej cebuli
1/2 szklanki czarnych oliwek
250 g oryginalnego, greckiego sera feta
4 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki oliwy extra vergine
świeżo zmielony pieprz |
|
|
Michał Dyszyński |
Wysłany: Wto 16:56, 04 Sie 2020 Temat postu: |
|
Semele napisał: | Fedor da TOBIE po dupci :-) :-) :-)
Tu nie dajemy przepisów..:-)
Chyba, że Fedor lubi przepisy od facetów... |
Nie sądzę, aby fedor (a ja także) miał cokolwiek przeciw umieszczaniu przepisów kulinarnych w KAWIARNI. To miejsce bardzo dobrze pasuje. |
|
|
lucek |
Wysłany: Wto 15:28, 04 Sie 2020 Temat postu: |
|
SAŁATKA GRECKA
PRZYGOTOWANIE
Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.
Ogórki obrać (można pozostawić miejscami paseczki zielonej skórki), przekroić wzdłuż na pół a następnie na grubsze półplasterki.
Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki.
Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce lub w 4 mniejszych, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Na wierzchu położyć plasterki sera feta. Posypać suszonym oregano i polać oliwą. Można doprawić solą, ale ser feta jest już dość słony.
SKŁADNIKI:
2 pomidory
4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
1/2 czerwonej cebuli
1/2 szklanki czarnych oliwek
250 g oryginalnego, greckiego sera feta
4 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki oliwy extra vergine
świeżo zmielony pieprz
i paszła do kuchnia |
|
|
Semele |
Wysłany: Wto 15:22, 04 Sie 2020 Temat postu: |
|
lucek napisał: | Polecam barszcz czerwony
sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry.
Bulion zagotować. Do gotującego dodać buraki razem z łyżką octu. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).
Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.
Składniki:
2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
500g buraków
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
3 kawałki suszonych grzybów
majeranek
7 ziarenek czarnego pieprzu
opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku) |
Fedor da TOBIE po dupci :-) :-) :-)
Tu nie dajemy przepisów..:-)
Chyba, że Fedor lubi przepisy od facetów... |
|
|
lucek |
Wysłany: Wto 13:51, 04 Sie 2020 Temat postu: |
|
Polecam barszcz czerwony
sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry.
Bulion zagotować. Do gotującego dodać buraki razem z łyżką octu. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).
Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.
Składniki:
2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
500g buraków
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
3 kawałki suszonych grzybów
majeranek
7 ziarenek czarnego pieprzu
opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku) |
|
|