Autor Wiadomość
lucek
PostWysłany: Wto 17:59, 04 Sie 2020    Temat postu:

a ja specjalnie dla kolegi Krowy, mam przepis na sałatkę świętokrzyską:

SAŁATKA ŚWIĘTOKRZYSKA (Z ŁĘKAWY)

PRZYGOTOWANIE
Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.
Ogórki obrać (można pozostawić miejscami paseczki zielonej skórki), przekroić wzdłuż na pół a następnie na grubsze półplasterki.
Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki.
Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce lub w 4 mniejszych, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Na wierzchu położyć plasterki sera feta. Posypać suszonym oregano i polać oliwą. Można doprawić solą, ale ser feta jest już dość słony.


SKŁADNIKI:
2 pomidory
4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
1/2 czerwonej cebuli
1/2 szklanki czarnych oliwek
250 g oryginalnego, greckiego sera feta
4 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki oliwy extra vergine
świeżo zmielony pieprz
Michał Dyszyński
PostWysłany: Wto 16:56, 04 Sie 2020    Temat postu:

Semele napisał:
Fedor da TOBIE po dupci :-) :-) :-)
Tu nie dajemy przepisów..:-)

Chyba, że Fedor lubi przepisy od facetów...

Nie sądzę, aby fedor (a ja także) miał cokolwiek przeciw umieszczaniu przepisów kulinarnych w KAWIARNI. To miejsce bardzo dobrze pasuje.
lucek
PostWysłany: Wto 15:28, 04 Sie 2020    Temat postu:

SAŁATKA GRECKA

PRZYGOTOWANIE
Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.
Ogórki obrać (można pozostawić miejscami paseczki zielonej skórki), przekroić wzdłuż na pół a następnie na grubsze półplasterki.
Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki.
Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce lub w 4 mniejszych, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Na wierzchu położyć plasterki sera feta. Posypać suszonym oregano i polać oliwą. Można doprawić solą, ale ser feta jest już dość słony.


SKŁADNIKI:
2 pomidory
4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
1/2 czerwonej cebuli
1/2 szklanki czarnych oliwek
250 g oryginalnego, greckiego sera feta
4 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki oliwy extra vergine
świeżo zmielony pieprz

i paszła do kuchnia
Semele
PostWysłany: Wto 15:22, 04 Sie 2020    Temat postu:

lucek napisał:
Polecam barszcz czerwony

sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry.

Bulion zagotować. Do gotującego dodać buraki razem z łyżką octu. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).

Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.

Składniki:
2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
500g buraków



2 ząbki czosnku
1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
3 kawałki suszonych grzybów
majeranek
7 ziarenek czarnego pieprzu


opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku)


Fedor da TOBIE po dupci :-) :-) :-)
Tu nie dajemy przepisów..:-)

Chyba, że Fedor lubi przepisy od facetów...
lucek
PostWysłany: Wto 13:51, 04 Sie 2020    Temat postu:

Polecam barszcz czerwony

sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry.

Bulion zagotować. Do gotującego dodać buraki razem z łyżką octu. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).

Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.

Składniki:
2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
500g buraków
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
3 kawałki suszonych grzybów
majeranek
7 ziarenek czarnego pieprzu
opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku)

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group