Forum ŚFiNiA Strona Główna ŚFiNiA
ŚFiNiA - Światopoglądowe, Filozoficzne, Naukowe i Artystyczne forum - bez cenzury, regulamin promuje racjonalną i rzeczową dyskusję i ułatwia ucinanie demagogii. Forum założone przez Wuja Zbója.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy kulinarne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ŚFiNiA Strona Główna -> Kawiarnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lucek




Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 4461
Przeczytał: 39 tematów


PostWysłany: Wto 13:51, 04 Sie 2020    Temat postu:

Polecam barszcz czerwony

sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry.

Bulion zagotować. Do gotującego dodać buraki razem z łyżką octu. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).

Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.

Składniki:
2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
500g buraków
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
3 kawałki suszonych grzybów
majeranek
7 ziarenek czarnego pieprzu
opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Semele
Bloger na Kretowisku



Dołączył: 09 Lis 2014
Posty: 10352
Przeczytał: 107 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:22, 04 Sie 2020    Temat postu:

lucek napisał:
Polecam barszcz czerwony

sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry.

Bulion zagotować. Do gotującego dodać buraki razem z łyżką octu. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).

Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.

Składniki:
2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
500g buraków



2 ząbki czosnku
1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
3 kawałki suszonych grzybów
majeranek
7 ziarenek czarnego pieprzu


opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku)


Fedor da TOBIE po dupci :-) :-) :-)
Tu nie dajemy przepisów..:-)

Chyba, że Fedor lubi przepisy od facetów...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lucek




Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 4461
Przeczytał: 39 tematów


PostWysłany: Wto 15:28, 04 Sie 2020    Temat postu:

SAŁATKA GRECKA

PRZYGOTOWANIE
Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.
Ogórki obrać (można pozostawić miejscami paseczki zielonej skórki), przekroić wzdłuż na pół a następnie na grubsze półplasterki.
Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki.
Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce lub w 4 mniejszych, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Na wierzchu położyć plasterki sera feta. Posypać suszonym oregano i polać oliwą. Można doprawić solą, ale ser feta jest już dość słony.


SKŁADNIKI:
2 pomidory
4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
1/2 czerwonej cebuli
1/2 szklanki czarnych oliwek
250 g oryginalnego, greckiego sera feta
4 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki oliwy extra vergine
świeżo zmielony pieprz

i paszła do kuchnia
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michał Dyszyński
Bloger na Kretowisku



Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 18134
Przeczytał: 98 tematów

Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:56, 04 Sie 2020    Temat postu:

Semele napisał:
Fedor da TOBIE po dupci :-) :-) :-)
Tu nie dajemy przepisów..:-)

Chyba, że Fedor lubi przepisy od facetów...

Nie sądzę, aby fedor (a ja także) miał cokolwiek przeciw umieszczaniu przepisów kulinarnych w KAWIARNI. To miejsce bardzo dobrze pasuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lucek




Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 4461
Przeczytał: 39 tematów


PostWysłany: Wto 17:59, 04 Sie 2020    Temat postu:

a ja specjalnie dla kolegi Krowy, mam przepis na sałatkę świętokrzyską:

SAŁATKA ŚWIĘTOKRZYSKA (Z ŁĘKAWY)

PRZYGOTOWANIE
Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.
Ogórki obrać (można pozostawić miejscami paseczki zielonej skórki), przekroić wzdłuż na pół a następnie na grubsze półplasterki.
Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki.
Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce lub w 4 mniejszych, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Na wierzchu położyć plasterki sera feta. Posypać suszonym oregano i polać oliwą. Można doprawić solą, ale ser feta jest już dość słony.


SKŁADNIKI:
2 pomidory
4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
1/2 czerwonej cebuli
1/2 szklanki czarnych oliwek
250 g oryginalnego, greckiego sera feta
4 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki oliwy extra vergine
świeżo zmielony pieprz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ŚFiNiA Strona Główna -> Kawiarnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin