Forum ŚFiNiA Strona Główna ŚFiNiA
ŚFiNiA - Światopoglądowe, Filozoficzne, Naukowe i Artystyczne forum - bez cenzury, regulamin promuje racjonalną i rzeczową dyskusję i ułatwia ucinanie demagogii. Forum założone przez Wuja Zbója.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Opinie wkotwicy o tym, co kulturalne a co nie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ŚFiNiA Strona Główna -> Regulamin
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Drizzt
Założyciel, admin



Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 2778
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 22:25, 29 Gru 2005    Temat postu:

Cytat:
Echm, Drizzt, mnie tam uczyli, że fakt zaistnienia obrazy stwierdza zawsze OBRAŻONY

1. Obrażony się nie odezwał
2. Obrażony może nie być obiektywny
3. Z przyczyn pragmatycznych oceniać takie rzeczy powinni moderatorzy. Inni forumowicze mogą za to zwrócić uwagę na coś czego nie zauważył moderator.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Drizzt
Założyciel, admin



Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 2778
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 22:27, 29 Gru 2005    Temat postu:

Niezależnie od tego - jeśli ktoś wnosi, że został obrażony słusznie jest go przeprosić nawet jeśli nie ma racji. Nie chodzi w końcu o nieomylność tylko umiejętność przyznania się do błędu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wujzboj
Bloger na Kretowisku



Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 22571
Przeczytał: 7 tematów

Skąd: znad Odry
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:36, 29 Gru 2005    Temat postu:

Slusznie, Drizzt. Jesli wiec Wojtek poczul sie obrazony, to przepraszam.

Co nie zmienia faktu, ze moja opinie o w/w artykule zmienie jedynie, jesli zostanie udowodnione, ze nie zawiera on omawianych w krytyce bledow. Czekam wiec na dowod. Zas inkryminowane zdanie przenioslem na koniec tekstu, zeby nikomu nie przeszkadzalo w czytaniu, niezaleznie od jego pogladow i oczekiwan.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wkotwica




Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 22:43, 29 Gru 2005    Temat postu:

Drizzt napisał:

Cytat:
Pewnie przegapiłeś mój list w innym wątku.

Nie - nie przegapiłem, cieszę się że zacząłeś dyskusje.

Chyba jednak przegapiłeś, bo to list wczorajszy, sprzed 24 godzin. :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Drizzt
Założyciel, admin



Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 2778
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 22:48, 29 Gru 2005    Temat postu:

Ten też zauważyłem, dlatego w sąsiednim wątku napisałem
Drizzt napisał:
ilość postów jakie wysyłasz w tym temacie jest nieproporcjonalna do wysyłanych we wszystkich innych razem wziętych
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wkotwica




Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 22:53, 29 Gru 2005    Temat postu:

Drizzt napisał:
Ten też zauważyłem, dlatego w sąsiednim wątku napisałem
Drizzt napisał:
ilość postów jakie wysyłasz w tym temacie jest nieproporcjonalna do wysyłanych we wszystkich innych razem wziętych

Aha. Pewnie przeoczyłem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wkotwica




Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 23:19, 29 Gru 2005    Temat postu:

Nie wszystko przynależy tutaj, ale żeby nie rozdrabiać...
wujzboj napisał:
moja opinie o w/w artykule zmienie jedynie, jesli zostanie udowodnione, ze nie zawiera on omawianych w krytyce bledow. Czekam wiec na dowod.
Przede wszystkim: krytykowałeś jedno zdanie, otwierające artykuł. A raczej: miałeś krytykować, bo mimo usilnych prób nie widzę w Twoim tekście żadnej rzeczowej krytyki tego zdania. Widzę natomiast krytykę innych poglądów. Jak rozumiem, zgodnie z regułami, udowodnienie, że nie pokazałeś żadnych błędów w rzeczonym zdaniu oznaczać będzie, że zmuszony zostaniesz do zmiany opinii o tym artykule. Przynajmniej do chwili, kiedy przedstawisz krytykę błędów, jakie w nim faktycznie występują, a nie krytykę błędów w takich czy innych poglądach poglądach tych czy innych osób, które być może zgadzają się z tezami artykułu.
Po drugie, wyraziłeś nieuprzejmą opinię o osobach, Nawet gdybyś potrafił dowieść, że w podjętym przez Ciebie pierwszym zdaniu artykułu autor błądzi, to, owszem, nie zmieniłaby się Twoja opinia o artykule, ale nie sądzę, żeby usprawiedliwiało to pozostawienie obelgi pod adresem osób.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wujzboj
Bloger na Kretowisku



Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 22571
Przeczytał: 7 tematów

Skąd: znad Odry
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 23:42, 29 Gru 2005    Temat postu:

Nie widze zadnych obelg, rowniez pod adresem osob.

Moze ustalimy - chocby na przykladzie twoich wypowiedzi - co to obelga a co nie? Czy uzywales obelg w stosunku do mnie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wkotwica




Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 0:30, 30 Gru 2005    Temat postu:

wujzboj napisał:
Nie widze zadnych obelg, rowniez pod adresem osob.

Dziwne, bo parę godzin temu je widziałeś.
Cytat:
Moze ustalimy - chocby na przykladzie twoich wypowiedzi - co to obelga a co nie? Czy uzywales obelg w stosunku do mnie?
W ogóle? Po co pytasz? Jasne, że tak, tak samo jak Ty. Tutaj? Nie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wujzboj
Bloger na Kretowisku



Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 22571
Przeczytał: 7 tematów

Skąd: znad Odry
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 1:11, 30 Gru 2005    Temat postu:

Obelg z mojej strony nie widze. Ty je widzisz.

Co jest wiec obelga? Podaj przyklady obelg twoich w stosunku do mnie i moich w stosunku do ciebie. Powiedz w miare starannie, czego chcialbys tu unikac i do czego zobowiazujesz sie tu unikac. Jakich sformulowan nie chcialbys tu widziec.

Z przyjemnoscia przyjme kazdy twoj wklad w cywilizowanie sfini. Zreszta nie tylko twoj. Kazdego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bohoh




Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 2:21, 30 Gru 2005    Temat postu:

A propo obelg.

Przykładów na niewłaściwe i lekceważące traktowanie przez Wuja współrozmówców znalazłoby się trochę... oczywiście, nie tylko z tego forum. Ja, na przykład, usilnie czekam, aż Wuj Zbój opublikuje wreszcie prywatną rozmowę ze mną na GG, która rzekomo ma dowodzić jakiejś mojej niekompetencji/złosliwości (względem wujowej nieskalanej cnoty Uczciwego Polemisty)/chamstwa (niepotrzebne skreślić). Od czasu owej pogawędki minęło sporo czasu, nie rozumiem więc czemu jeszcze nie została opublikowana (pomimo wujowych gorliwych przyrzeczeń).

Celem zaspokojenia ciekawości dodam, że w tekście tym aż nadto mamy przykładów impertynenckich zagrywek Wuja.

Zdrówko!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wkotwica




Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 7:39, 30 Gru 2005    Temat postu:

wujzboj napisał:
Nie widze zadnych obelg, rowniez pod adresem osob.
Zdanie
wujzboj napisał:
Piekny tekst, typowy dla racjonalisty.pl i przeslicznie ilustrujacy glebie niezrozumienia swoich wlasnych mysli.
Jest obraźliwą opinią pod adresem osób - autora i osób związanych z serwisem Racjonalista.pl. Z pewnością druga, obraźliwa jego część nie odnosi się do artykułu, bo nigdy nie słyszałem o artykułach, które potrafiłyby myśleć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wkotwica




Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 8:52, 30 Gru 2005    Temat postu:

wujzboj napisał:
Obelg z mojej strony nie widze. Ty je widzisz.
Nigdy nie obrzucałeś mnie obelgami? Zauważyłeś zapewne, że pilnie zapamiętuję określenia, jakie stosujesz wobec mnie lub innych osób i staram się w odpowiednim momencie używać dokładnie takich samych. Zacytuję tu tylko jedną Twoją wypowiedź - początek listu, którym powitałeś mnie na forum ateista.pl:
wujzboj napisał:
Z zainteresowaniem obserwuje, z jakim samozaparciem Wojtek Kotwica, nasz psrowy HistoryQ i dyplomowany specjalista od agresywnej demagogii ([...]), przenosi i na tutejsze forum klasyczne techniki walki psychologicznej, zgrabnie unikajac wszelkiego dotkniecia do merituum sprawy i fachowo grajac na plytkich znaczeniach slow. Pochlebia mi to samozaparcie, bo z bylejakiego bowodu nikt nie popelnia samobojstwa intelektualnego i nie osmiesza sie publicznie. Dziekuje, Wojtku, za twoje uznanie wyrazone tak porazajacymi czynami!
([link widoczny dla zalogowanych])
Jeśli nie ma tu żadnych obelg, nie będę się wahał używać użytych przez Ciebie określeń na ŚFiNi.

wujzboj napisał:

Powiedz w miare starannie, czego chcialbys tu unikac i do czego zobowiazujesz sie tu unikac. Jakich sformulowan nie chcialbys tu widziec.
Ty sam swego czasu nie raczyłeś mi wystarczająco wyjaśnić swoich własnych kryteriów:
Cytat:
wkotwica napisał:
Mam nadzieję na uzyskanie od Ciebie dodatkowych wyjasnień, bo problem dozwolonych i niedozwolonych argumentów i form wypowiedzi powtarza się w dyskusjach, a wolałbym być pewny, czego się trzymać na przyszłość. [...]
jeśli ktoś napisze coś, co nie jest prawdą, np. Juda powie "pisałeś tutaj już w 1970", to co można według Ciebie odpowiedzieć?
* Zmyślasz
* Nieprawda
* To nie jest prawda
* To jest nieprawda
* Napisałeś nieprawdę
* Rozminąłeś się z prawdą
* Kłamiesz
Mam jeszcze inne wątpliwości, które, mam nadzieję, także mi wyjaśnisz, bo z jednej strony łatwo mógłbym wykroczyć poza to, co uznajesz za nieuczciwe w dyskusji, a z drugiej, nie wiedząc i unikając wszelkich sposobów wyrażania niezgody i krytyki, nie jestem w stanie dyskutować z Twoimi wypowiedziami.

wuj zbój napisał:
Za pierwszym razem dac smieszka. A potem zalezy od tego, czy ma to zwiazek z jakimkolwiek argumentem merytorycznym dla PSR. [...]Nie ma zwiazku, np., dyskutowanie, czy "zmieniles swoje zdanie od roku 1970", albo "ile masz tak naprawde lat". W takim przypadku mozna to swobodnie pominac milczeniem, a w razie powtorek ciac w tym miejscu jako proba przejscia na ad hominem i dalej nie
czytac

wkotwica napisał:
A mogę napisać "nieprawda"? Bo napisał nieprawdę, a nie prawdę przecież.

wuj zbój napisał:
Nie mozesz pisac "nieprawda". Bo na to mozesz uslyszec "nieprawda" i klotnia gotowa. Ad hominem, bo pacjenci beda sobie teraz do upojenia udowadniali, kto klamal. Jest to mlyn na wode tego, kto w rzeczywistosci klamal.

wkotwica napisał:
zasady te są dla mnie nadal kompletnie nieodgadnione. Bo czytam krótkie ich opisy (np. niedozwolone ad hominem) i zaraz okazuje sie (patrz casus "debilu"), że rozumiemy je całkiem inaczej. Dowiedziałem się, że ad hominem jest dla Ciebie niedopuszczalne, więc gdybym, poniekąd przypadkiem, nie dowiedział się o "debilu", "nie masz pojęcia, o czym gadasz" i tym podobnych, to miałbym prawo twierdzić, że łamiesz własne reguły, gdybym coś podobnego u Ciebie napotkał. A dla Ciebie nie byłoby to łamanie. Raczej dziwne, prawda? Jak nic wyglądałoby to na jednostronne narzucanie rozmówcom rygorów zachowania, których samemu się nie przestrzega. Więc trzeba wyjaśniać dalej. Na szczęście dowiedziałem się, że dla Ciebie zasadniczo "debilu" nie jest absolutnie niedopuszczalne (dziwne, bo chyba większość ludzi ma przeciwne zdanie), że można je usprawiedliwić, jeśli zostanie podane dobre uzasadnienie. Aha, więc wydawałoby się, że już zrozumiałem: jest uzasadnienie - wypowiedź jest do przyjęcia. Ale... [...]
Twój rozmówca napisze np. "nieprawda", a zaraz wyskoczysz z siekierką na Bogu ducha winnego człowieka, który *nie wiedział*, że u Ciebie jest to coś zawsze i bezwzględnie niedopuszczalnego, obraźliwego. A on napisze tak, bo dla niego wcale nie jest to niedopuszczalne, tylko zwyczajne, neutralne. Czyli dostanie w łeb, bo nie stosował się do cudzej zasady, której nawet nie zechciano mu dobrze wyjaśnić.
wuj zbój napisał:
Chcialbys teraz skodyfikowac kazdy mozliwy przypadek. Tego sie nie da zrobic. I nie jest to konieczne, bo nawet jesli czasami pojawia sie nieporozumienia, to w przypadku OBOPOLNEJ DOBREJ WOLI nie bedzie awantury - po prostu jedna strona zaprotestuje a druga albo powtorzy innymi slowami, albo pominie jako malo istotne dla sprawy.
Właśnie usiłuję dojść do tego, po czym poznać dobrą wolę. Jeśli napiszę "napisałeś nieprawdę" i obetniesz siekierką cały list, to przecież jak ponownie napiszę "nieprawda" - nic się nie zmieni. Czy zmieni? *Skąd* można wiedzieć, *co* jest dla Ciebie przejawem złej woli, skoro nie chcesz tego powiedzieć, kiedy Cię pytam? Dla mnie stwierdzenie: "nieprawda" nie jest przejawem złej woli i nieuczciwego traktowania rozmówcy. Mam wrażenie, że dla niemal każdy uważa tak samo. Ale, okazuje się, że dla Ciebie chyba jest inaczej, chociaż nie mam pojęcia, dlaczego. Podałeś krótkie dwuwyrazowe regułki, ale biorę jeden po drugim konkretny przypadek i okazuje się, że one dla Ciebie znaczą co innego niż dla mnie. Co by było, gdybym nie pytał i nie dociekał? Co już było?

wuj zbój w odpowiedzi napisał:
..a wuja dyskusja ta NIE interesuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Drizzt
Założyciel, admin



Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 2778
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 12:08, 30 Gru 2005    Temat postu:

Panowie,

Kwestie samego konfliktu musi omówić z wami wuj, więc ja siedzę cicho. Mam jednak kilka uwag

1. Post vs. post proszę - nie dość, że wciągneliście tu własne konflikty to zapalczywość z jaką to robicie każe mi się zastanawiać czy aby nie jest to jakaś strategia antywujowa.
Post wkotwicy jest idealnym przykładem. Wuj mówi
Cytat:
Obelg z mojej strony nie widze. Ty je widzisz.

w kontekście zarzutu z rozbieralni irracjonalizmu, a na to wkotwica
Cytat:
Nigdy nie obrzucałeś mnie obelgami?

Wuj nic takiego nie powiedział, ale jak widać nie o to chodzi - bo to pozwala Wojtkowi (jeśli mogę tak na ciebie mówić) przytoczyć fragmenty wuja - czy przypadkiem nie chciałeś tego zrobić na samym początku?

Jeśli pojawiają się problemy na powyższym forum - to proszę uprzejmie wskazujcie na nie, takie działania mogą podnieść poziom kultur forum. Jeśli jednak zamierzacie toczyć wojnę z wujem to przenieście się może na gg, maila albo najlepiej obgadajcie w realu, co?

2. Konkrety proszę - stwierdzenia:
Cytat:
Przykładów na niewłaściwe i lekceważące traktowanie przez Wuja współrozmówców znalazłoby się trochę..

można sobie darować - albo konkrety albo cicho sza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bohoh




Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 14:18, 30 Gru 2005    Temat postu:

Drizzt napisał:
albo konkrety albo cicho sza.

Cierpliwości, drogi Drizzt! Konkrety będą, gdy Wujo wreszcie spełni swoje "groźby" i opublikuje naszą mrożącą krew w żyłach rozmowę. :mrgreen:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wujzboj
Bloger na Kretowisku



Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 22571
Przeczytał: 7 tematów

Skąd: znad Odry
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 14:23, 30 Gru 2005    Temat postu:

Prosilem Wojtka przyklady jego obelg i moich obelg, aby ustalic, co sprawia mu przykrosc (zebym mogl tego nie uzywac) i czego on sam deklaruje sie nie uzywac.

Domagam sie albo podania tych przykladow, albo zakonczenia tej dyskusji, bo bez nich zatraca ona cel, ktorym ma byc takie poprawienie Regulaminu, zeby zminimalizowac szanse pojawienia sie konfliktu.

Przypominam tez, ze ewentualne pretensje i ataki osobiste mozna spokojne formulowac i rozwijac w Wiezieniu. Tam tez - zgodnie z Regulaminem - beda przekierowywane posty zawierajace uwagi o dotyczace konfliktach osobistych i nie bedace elementem merytorycznej dyskusji nad usprawnieniem dzialalnosci Forum.

Co do obiecanego listu pozegnalnego na ateiscie.pl: Bohohu, nie martw sie, co sie odwlecze to nie uciecze. Ale materialow zrodlowych jest wiele, list powinien byc krotki, i sama sprawa jest smiertelnie nudna, wiec ma ten list u mnie minimalny priorytet. Powoli skladam do kupy na razie nasza rozmowe z gg, do ktorej podam link. Chcesz zobaczyc pierwsza czesc?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bohoh




Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 14:45, 30 Gru 2005    Temat postu:

Wuj Zbój napisał:
Powoli skladam do kupy na razie nasza rozmowe z gg, do ktorej podam link. Chcesz zobaczyc pierwsza czesc?

A po co mi to? Przecież ja WIEM co tam jest. Ja chcę, żeby Wujo uporał się jak najszybciej z całością rozmowy i czym prędzej ją opublikował.



Cytat:
Ale materialow zrodlowych jest wiele, list powinien byc krotki, i sama sprawa jest smiertelnie nudna

Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie. Materiały źródłowe tak bardzo kompromitują Wujowy sposób prowadzenia dyskusji i sposób na uniknięcie niewygodnych dla Wuja treści (rejterada pod bardzo wątpliwym pretekstem), że doprawdy bardziej interesujących rzeczy to nawet na tutejszej ŚFiNii ze świecą szukać. :mrgreen:

Tak więc trzeba się spieszyć...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Drizzt
Założyciel, admin



Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 2778
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 15:07, 30 Gru 2005    Temat postu:

Bohohu powtarzam - nie dość, że wciągasz tu własne konflikty to zamiast przytaczania faktów ogłaszasz enigmatyczne "materiały źródłowe tak bardzo kompromitują Wujowy sposób prowadzenia dyskusji i sposób na uniknięcie niewygodnych dla Wuja treści".
Nie będzie to tolerowane na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pan Gąsienica
Mediator na urlopie



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1184
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pią 15:21, 30 Gru 2005    Temat postu:

Bohohu, tematy Twojej prywatnej korespondencji GG z Wujem Zbójem, Jego ewentualnych obietnic, "groźb" są bez wątpienia bardzo fascynujące i wymagają wnikliwej analizy - zdają się jednak nie wiązać bezpośrednio z tematem działu Regulamin, w którym obgadujemy "Regulamin Forum i sprawy dotyczące Regulaminu".

Przyznaję z wielkim wstydem, że do tej pory nie stworzyliśmy działu godnego tego typu dyskusji, możemy więc zaproponować Ci tylko Więzienie - o ile oczywiście ta niezbyt adekwatna w tej sytuacji etykietka nie jest dla Ciebie zbyt obraźliwa. Jeżeli jednak poczułeś się urażony to z góry przepraszam :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wkotwica




Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 15:24, 30 Gru 2005    Temat postu:

wujzboj napisał:
Prosilem Wojtka przyklady jego obelg i moich obelg, aby ustalic, co sprawia mu przykrosc (zebym mogl tego nie uzywac) i czego on sam deklaruje sie nie uzywac.
Kiedy ja Ciebie prosiłem o wyklarowanie tego samego, odmówiłeś bliższych wyjaśnień. Ani chybi wynika z tego, że istnieją obiektywne powody, dla której nie da się w sensowny sposób wypisać tego, co Tobie, mnie albo komukolwiek innemu może sprawiać przykrość. Nie oczekuj, że zrobię to, czego sam nie zdołałeś. Jeśli się nie da, to się nie da.
wujzboj napisał:
Domagam sie albo podania tych przykladow, albo zakonczenia tej dyskusji
Podałem przykład konkretnej Twojej wypowiedzi, która była naszpikowana obelgami. Nie sądzę, żeby była potrzeba wskazywania ich w tym tekście palcem ani wykazywania, że były zamierzonymi przykrościami. Zrobiłem to dlatego, że prosiłeś, nie dlatego, żebym widział z tego pożytek dla usprawnienia Regulaminu. Pożytek z podobnych przykładów, moich czy Twoich, jest zerowy.
Aha, moich obelg pod Twoim adresem nie przytaczałem z prostego powodu: w tę stronę to nic nie daje. Przede wszystkim dlatego, że istnieje sporo słów i wyrażeń, które - jak ze zdumieniem stwierdzałem - uważasz za obelżywe, a które dla mnie takie nie są (i według mnie nie są za takie powszechnie uważane). I odwrotnie. Dlatego sens, jeśli istnieje w takiej dwustronnej wyliczance, a wątpię, ma tylko wskazywanie tego, co Ciebie urażało w moich wypowiedziach, i odwrotnie - mnie w Twoich.

wujzboj napisał:
bez nich zatraca ona cel, ktorym ma byc takie poprawienie Regulaminu, zeby zminimalizowac szanse pojawienia sie konfliktu.
Myślę, że nie ma potrzeby tworzenia zestawień co kogo obraża. Nawet nie ma fizycznej możliwości. Pominąwszy ewidentne przypadki, można to ustalić tylko na bieżąco.
Pan Gąsienica zinterpretował Regulamin prawidłowo. Dobrze byłoby jednak, żeby w Regulaminie konkretne zapisy regulowały pewne sprawy jednoznacznie. Powinny być jasno uregulowane trzy :wink: kwestie:
1. Kto ocenia, czy zaszedł przypadek z p.2.5?
2. Czy możliwa jest falandyzacja Regulaminu przez umieszczanie fragmentu nieuprzejmego na końcu wypowiedzi, tylko po to, żeby czytający nie miał prawa powołać się na p.2.5 i jego konsekwencje?
3. Tenże p.2.5 mówi tylko o nieuprzejmości wobec rozmówcy na tym forum. Brak natomiast zapisu o podobnym zachowaniu wobec osób, które nie biorą udziału w danej rozmowie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bohoh




Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 15:50, 30 Gru 2005    Temat postu:

Drizzt napisał:
Bohohu powtarzam - nie dość, że wciągasz tu własne konflikty to zamiast przytaczania faktów ogłaszasz enigmatyczne "materiały źródłowe tak bardzo kompromitują Wujowy sposób prowadzenia dyskusji i sposób na uniknięcie niewygodnych dla Wuja treści".

Wciągam tu własne konflikty aby uwypuklić styl wujowego dwójmyślenia - nie traktowania własnych słów jako obraźliwe, podczas gdy równoważne gatunkowo sformułowania padające pod adresem Wuja są istnym zamachem na jego osobę i Dzieło.

Drizzt, jeśli nie podaję konkretów to tylko dlatego, że nie chcę wykonywać za Wuja roboty, którą on obiecał zrobić już dawno. Po drugie, Wuj podjął ze mną rozmowę na ten temat i jakoś nie składał zażaleń pod adresem nieadekwatności czy enigmatyczności moich postów. Bądź więc łaskaw nie wychodzić przed szereg (wiesz zapewne co mówią o nadgorliwości... :wink: ) i dać mnie, wkotwicy i Wujowi wolną rękę w wyjaśnianiu wszelkich wątpliwości.



Pan Gąsienica napisał:
zdają się jednak nie wiązać bezpośrednio z tematem działu Regulamin

Ale zdają się jednak wiązać bardzo bezpośrednio z tematem wątku w którym piszę.

Cytat:
Przyznaję z wielkim wstydem, że do tej pory nie stworzyliśmy działu godnego tego typu dyskusji, możemy więc zaproponować Ci tylko Więzienie

Nie sądzę, by Więzienie było najlepszym miejscem akurat na MOJE posty (biorąc pod uwagę temat wątku w którym piszę). Oczywiście, przeniesienie moich postów to decyzja wyłącznie arbitralna, leżąca w Twojej i pozostałych moderatorów (adminów) gestii. Jednakże w związku z powyższymi jak i mottem niniejszego forum bez cenzury, regulamin promuje racjonalną i rzeczową dyskusję i ułatwia ucinanie demagogii, decyzja o ewentualnym przeniesieniu będzie moralnie wątpliwa.

A swoją drogą to bardzo wygodne - zlecając moderatorom wykonanie brudnej roboty, Wuj umywa ręce, wszak co złego to nie on. Hmm... :nie:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pan Gąsienica
Mediator na urlopie



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1184
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pią 16:01, 30 Gru 2005    Temat postu:

Bohoh napisał:

Pan Gąsienica napisał:
zdają się jednak nie wiązać bezpośrednio z tematem działu Regulamin

Ale zdają się jednak wiązać bardzo bezpośrednio z tematem wątku w którym piszę.


Więc zgadzamy się, że ten dział (Regulamin) nie jest odpowiedni na tą dyskusję?

Bohoh napisał:

Nie sądzę, by Więzienie było najlepszym miejscem akurat na MOJE posty (biorąc pod uwagę temat wątku w którym piszę). Oczywiście, przeniesienie moich postów to decyzja wyłącznie arbitralna, leżąca w Twojej i pozostałych moderatorów (adminów) gestii. Jednakże w związku z powyższymi jak i mottem niniejszego forum bez cenzury, regulamin promuje racjonalną i rzeczową dyskusję i ułatwia ucinanie demagogii, decyzja o ewentualnym przeniesieniu będzie moralnie wątpliwa.


Ależ zupełnie źle mnie zrozumiałeś. Decyzja o tym, w którym dziale toczyć będziesz dyskusję z Wujem o Waszej dawnej rozmowie na GG zależy przecież także od Ciebie. Liczyłem na to, że sam uznasz wagę przyczyn formalnych, dla których ten temat nie powinien być omawiany w dziale Regulamin i przeniesiesz się do Więzienia, no może wykorzystując troszeczkę ten fakt aby z naszego Forum nieco pożartować :wink:


Ostatnio zmieniony przez Pan Gąsienica dnia Pią 16:02, 30 Gru 2005, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wujzboj
Bloger na Kretowisku



Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 22571
Przeczytał: 7 tematów

Skąd: znad Odry
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 16:02, 30 Gru 2005    Temat postu:

Wojtku, powiedzmy wprost:

Nie uwazam, zebym uzywal wobec ciebie jakichkolwiek obelzywych wyrazen, ale uwazam, ze ty wobec mnie uzywasz ich czesto. A poniewaz ty uwazasz, ze obaj uzywamy wobec siebie wyrazen obelzywych, to prosze cie o podanie przykladow TWOICH obelg, ktorych zobowiazujesz sie tu nie uzywac.

Ja z mojej strony jestem gotow nie uzywac wyrazen, ktore tobie sprawiaja przykrosc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Drizzt
Założyciel, admin



Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 2778
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 16:02, 30 Gru 2005    Temat postu:

Cytat:
Bądź więc łaskaw nie wychodzić przed szereg (wiesz zapewne co mówią o nadgorliwości... ) i dać mnie, wkotwicy i Wujowi wolną rękę w wyjaśnianiu wszelkich wątpliwości.

Ale ty z koleji bądź łaskaw zrozumieć moją dbałość o forum :mrgreen:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bohoh




Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 16:12, 30 Gru 2005    Temat postu:

Pan Gąsienica napisał:
Więc zgadzamy się, że ten dział (Regulamin) nie jest odpowiedni na tą dyskusję?

Raczej najbardziej adekwatnym na tym forum do rozmowy na takie tematy. :D


Drizzt napisał:
Ale ty z koleji bądź łaskaw zrozumieć moją dbałość o forum

Naddbałość. :wink:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ŚFiNiA Strona Główna -> Regulamin Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin